KİFOZ NEDİR?
Kifoz, diğer bir adıyla kamburluk, sırt ve göğüs bölgesinde görünen rahatsızlıklardan biridir. Kifoz hastasına yandan bakıldığında baş vücuda göre biraz daha öndedir ve sırtta çıkıntı fark edilirken bel çukuru normalden fazladır. Omurgada eğrilik olarak kendini gösteren bu hastalığın dereceleri vardır.
Kamburluk 20 ile 55 derece arasındayken normal kabul edilir ancak daha ileri derecelerde mutlaka düzeltilmesi gerekir. Hem fiziki hem psikolojik olarak hayatı olumsuz etkileyen bu hastalık yaşam kalitenizi düşürebilir.
Çocuk yaşta görülen kamburluk akciğer ve kalp hastalıklarına sebep olabilirken; ileri yaşlarda görülen kamburluk ise akciğer kapasitesini azaltarak hayati tehlike oluşturabilir.

KİFOZDA DÜZELTME
Kifoz düzeltilmesinin amacı aşırılaşmış kifozu azaltmak, düzgün duruşu sağlamak, kişiye günlük hayatta da duruşla ilgili farkındalığı kazandırmak, omurga esnekliğini korumak, gövde kas kuvvetini artırmak, normal hareket genişliğini korumak ve solunum fonksiyonlarını iyi düzeyde tutmaktır. Bu amaçlarla literatürde, 60°ye kadar olan kifozlarda egzersiz önerilirken, bu şiddetin üzerindekilerde ise korse düzeltmesi ile birlikte egzersiz uygulanmaktadır. Ancak düzeltme seçimi kişinin durumuna göre değişebilmektedir. Bantlama ve manuel işlemler de düzeltmeyi destekleyici olarak tercih edilebilen yöntemlerdir.
SEAS egzersizleri, omurgayı düzeltici olma özelliği ile kifozda yaygın olarak kullanılan egzersizlerdendir. Bu egzersizler omurga hareketliliğini artırırken, aynı zamanda kifozu düzeltici kasların kuvvetini ve sıkılığını da artırır. Düzeltmeyi destekleyici olarak da danışanın ihtiyacına göre, elastik bant egzersizleri, serbest ağırlıklar, esneklik egzersizleri, pilates egzersizleri ve yoğun postural eğitim gibi pek çok yöntemden yararlanabiliriz.
