Skolyoz Uzmanı Fizyoterapistlerimiz ile Hızlı Sonuçlar Alın
Skolyoz sorununuz için neden Fizyo Z Fizyoterapi Hizmetleri ile iletişime geçmelisiniz?
- Durum değerlendirmemiz ayrıntılı olduğundan skolyozun nedenini ve tipini tam olarak tespit edebiliriz.
- Egzersiz planımız kişiye özel olduğundan sadece şikayetinize değil, aynı zamanda size göre uyarlıyoruz.
- Garanti ediyoruz: Fizyoterapi ağrınıza çözüm olmazsa ya da ilk seferde memnun kalmazsanız ücret ödemenize gerek yok!
Skolyoz Nedir? Skolyoz, omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelir. En sık görülen şekli çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkan, nedeni bilinmeyen skolyozdur. İnsanlığın bilinen en eski şekil bozukluklarından biri olmasına rağmen, araştırmacılar bunun gelişiminin nedenini henüz açıklığa kavuşturabilmiş değiller ancak genetik faktörlerden kaynaklandığı konusunda hemfikirler. Ayrıca kas dengesizliği, kaza, tümör veya uzun süreli hareketsizlik sonucu da skolyoz gelişebilir. Bu nedenlerin birbirinden ayrılması gerekir, bu yüzden bunları yazımızda ayrı ayrı detaylandırıyoruz.
Skolyozun bir duruş bozukluğu olmadığını, dolayısıyla okul çantası taşımak, dikkatsiz duruş veya tek taraflı yüklenme sonucu gelişmediğini belirtmek çok önemlidir. Bir diğer önemli fark ise skolyoza omur ve kaburgalardaki yapısal sapmanın da eşlik etmesidir. Bu nedenle kişiler isteyerek omurgasını düzleştiremez ve omurganın her iki yanında öne doğru eğildiğinde asimetri görülür.
Skolyozun kökeni henüz bilinmediğinden erken teşhise daha fazla önem verilmektedir. Çünkü ne kadar erken keşfedilirse, sonradan sağlık sorunlarına veya ağrıya neden olmasını o kadar etkili bir şekilde önleyebiliriz. Çoğunlukla estetik açıdan daha rahatsız edici olduğu, bu durumun da onlara ruhsal yük getirebildiği söylenebilir. Bu alanda uzman kişilerin yönlendirdiği uygun, kişiye özel egzersizler ile birçok vakada durumun kötüleşmesi durdurulabilir, skolyozun derecesi ve görünümü iyileştirilebilir.
Ameliyatsız yöntemler arasında fizyoterapi, bu soruna özel olarak uzmanlaşmış ve omurgadaki patolojik değişiklikleri karmaşık bir yaklaşımla hedefleyen Alman Schroth Terapisi de dahil olmak üzere en etkili yöntemlerden biri olduğunu kanıtlamıştır. Üç boyutlu gövde düzeltmesi, benzersiz nefes teknikleri ve kişiye özel yaşam tarzı tavsiyelerinden oluşan egzersiz programı, uzun vadede kişilerin yaşam kalitesini artırıyor. Fizyo Z Fizyoterapi Hizmetleri olarak, konya skolyoz hizmetleri ve Yazır skolyoz hizmetleri alanlarında profesyonel destek sunuyoruz.
Skolyoz ile ilgili sık sorulan tüm soruların cevaplarını veriyoruz
Vakaların yüzde 85’inde idiyopatik skolyozdan bahsedebiliriz , yani skolyoz gelişiminin arkasında bilinmeyen bir neden vardır. Ancak bazı durumlarda tanı çok daha somuttur. Şu durumları göz önünde bulundurun:
Genetik
Skolyoz görülme sıklığına bakıldığında aileden geçen ve kızlarda iki kat daha sık görüldüğü gözlendi .
Bazı vertebral malformasyonlarda bir veya daha fazla omur hiç gelişmez veya kısmen gelişir veya kama şeklinde olabilir. Bu gibi durumlarda değişiklik fetal yaşamda bile tespit edilebilir ve sıklıkla ameliyatla düzeltilmesi gerekir. Bugün bunun için pek çok mükemmel cerrahi teknik ve başvurabileceğiniz mükemmel doktorlar var. Bu durumda fizyoterapi düzeltme sağlayamaz, olası ağrıyı azaltmak için ameliyat önerile bilinir.
Sinir veya kas kökenli
Skolyoz gelişimine hem sinirsel hem de kassal nedenler neden olabilir . Bunun bir örneği kas atrofisidir, çünkü omurganın yanındaki kaslar da etkilenirse, zayıflamaları nedeniyle omurların dengesi kolaylıkla bozulabilir.
Sürekli tek taraflı yükler nedeniyle (örneğin sporlar arasında tenis) omurgada anormal bir eğrilik meydana gelebilir.
Hareketsiz ve hareketsiz bir yaşam tarzı
Bu durumda omurganın tutulumu duruş sorunlarından kaynaklanmaktadır. Zayıf sırt kasları ergenlik döneminde çok ciddi bir sorun olabilir, ancak aynı zamanda hareketsiz bir yaşam tarzı sürdürürsek yetişkinlikte de olabilir. Bu gibi durumlarda sırt veya bel ağrısı sık görülür ve aslında bu durum genellikle soruna dikkat çeker. Ergenlik döneminde, çeşitli büyüme aşamalarında kas gelişimi bazen kemik gelişiminden çok daha yavaş gerçekleşir . Buna hareketsiz yaşam tarzı da eşlik ediyorsa vücut kaslardan yeterli desteği alamaz ve geçici olarak skolyoz gelişebilir.
Yetişkinlikte uzun süreli hareketsiz çalışma ve egzersiz eksikliği nedeniyle zayıflayan kaslar da asimetrik duruşa yol açabilir.
Omurga yaralanması
Omurganın yaralanması veya omurgadaki enfeksiyonlar da omurgada fizyolojik olmayan eğriliklerin nedeni olabilir.
Uzuv uzunluğu farkı
Topallayarak yürüme durumunda skolyoz da arka planda olabiliyor. İki alt ekstremitenin eşit şekilde gelişmediği veya belki de ameliyat nedeniyle aynı uzunlukta olmadığı zamanlar vardır. Bu durumda kalça bıçağı da kısa tarafa doğru eğilir, bunun sonucunda omurganın alt kısmı da bu yönde bükülür. Bu durumla mücadele etmek de önemlidir çünkü zorlanmaya bağlı olarak bel ağrısına neden olabilir ve diğer eklemleri de olumsuz etkileyebilir. Literatüre göre 1,5 cm’den daha az uzuv uzunluğu farkı henüz anormal olarak kabul edilmemekte ve mutlaka düzeltilmesi gerekmemektedir, ancak bundan daha büyük bir farkın uygun tabanlık/ortopedik ayakkabı ile telafi edilmesi gerekmektedir. Bir fizyoterapist ya da uzman bir uzuv uzunluğu farkının belirlenmesine yardımcı olabilir, ardından egzersizler ile kas gücü dengesi yeniden sağlanabilir.
Kıkırdak aşınması
Yaş ilerledikçe omurgadaki diskler aşınmaya başlar ( dejeneratif süreçler olarak da bilinir ), bu da yetişkinlikte lateral skolyoza yol açabilir. Bu tip skolyoz sıklıkla lomber omurgada ortaya çıkar ve C şeklini oluşturur. Semptomlar sırtta sertlik ve bacaklara yayılabilen donuk ağrıyı içerebilir. Yürürken keskin bir ağrı oluşabilir ve bu ağrı genellikle otururken veya dinlenirken azalır.
Bilgili bir profesyonel tarafından hızla tespit edilebilecek skolyozun gözle görülür belirtileri vardır.
- Bu semptomlardan biri örneğin bir taraftaki omuz veya kalça bıçağının diğer tarafa göre daha yüksekte olmasıolabilir . Bu, omurların yana doğru kayması ve buna bağlı olarak kasların gerginliğinin değişmesi ve göğüs kafesinin sırt kısmındaki deformasyona bağlı olarak ortaya çıkabilir.
- Ekstremite uzunluk farkının büyük olması durumunda topallayarak yürümekde skolyoz belirtisi olabilir.
- Yukarıdaki semptomların ve nedenlerinin birleşimi nedeniyle çeşitli sırt ve bel ağrılarıortaya çıkabilir .
- Ağrı ve değişen kas dengesi nedeniyle fiziksel yük kapasitesi de azalabilir.
Temel olarak 2 ana skolyoz türü vardır: fonksiyonel ve yapısal.
Fonksiyonel skolyoz:
Omurganın yana doğru eğriliğinin yapısal bir nedeni bulunmadığından bu tip eğrilik, farklı hareket şekilleriyle fizyoterapistin tavsiyesi üzerine kişiler tarafından daha kolay düzeltilebilmektedir.
Yapısal skolyoz:
Daha şiddetli skolyoz, çünkü omurların yapısal sapması ve bükülmesi nedeniyle düzeltilmesi daha zordur. Bu durumda düzenli Schroth yöntemi önerilir.
Skolyozun başka bir olası bölümü
Doğumda skolyoz , omurganın yanlış büyümesi nedeniyle zaten anne karnında gelişiyor. Ancak bu tip nadirdir ve en yaygın nedeni omurların hatalı gelişimidir. Bazı kemiklerin normal şekilde gelişmemesi veya omurgada bir veya iki kemiğin eksik olması mümkündür.
10 yaş altında gelişen erken skolyoz o kadar küçüktür ki (yanal olarak en az 10 derece), dışarıdan nadiren görülebilmektedir ve hatta asemptomatik bile olabilmektedir. Skolyozun 10 yaşın altında bile çare aranması önemlidir, çünkü bu dönemde vücutta birçok kemikleşme süreci halen devam etmektedir, bu nedenle eğriliklerin gelişimi fizyoterapi ile kolaylıkla etkilenebilir. Aksi takdirde çocuk gelişimi sırasında uygun uyaranlarla karşılaşmazsa kemikleşme tamamlanana kadar bu tip skolyoz çok daha kötüleşebilir.
En sık görülen skolyoz ergenlik döneminde gelişir ve 10 ila 18 yaş arasındaki yaş grubunu etkiler. Henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen hormonal değişiklikler, düzensiz büyüme ve genetik kalıtım da rol oynayabilir. Çoğu zaman bu tip skolyoz asemptomatiktir.
Düzeltme Skolyozun Cobb derecesine göre karar verilecek ve buna dayalı olarak bir planı aşağıdaki şekilde geliştirilecektir:
0-10 derece: Durum yine de tersine çevrilebilir, bu durumda kişiye özel fizik egzersizleri ve düzenli uzman kontrol yeterlidir.
10-20 derece: Fiziksel, Schroth yöntemi ve spor, 20 dereceye yakın ise korse kullanılması da önerilir.
20-40 derece: Amaç deformiteyi azaltmak ve ameliyattan kaçınmak olduğundan fizyoterapi ve Schroth terapisine ek olarak korse kullanılması tavsiye edilir.
40-50 derecenin üzerinde ameliyat tavsiye edilir, öncesinde hazırlık için, sonrasında ise rehabilitasyon için fiziksel egzersiz yapılması gerekir.
Korse
Korse bu cihaz, alçı numunesi alınarak kişiye özel olarak yapılmaktadır. Çoğu durumda korsenin günde 22-23 saat giyilmesi gerekir, sadece temizlik sırasında çıkarılmasına izin verilir, bu nedenle çocukların bunu sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda zihinsel olarak kabul etmesi de zordur.
Korse, işlevi açısından gövdeyi düzeltici pozisyonda tutar, böylece büyüme aşamasında bile omurga doğru yönde gelişir. Omurganın yanındaki kısmın en kavisli olduğu bükülme yerlerinde ortopedi teknisyeni plotlar (basınç noktaları) adı verilen noktalar oluşturarak omurganın daha fazla bükülmesini önler. Karşı tarafta ise korsenin malzemesi vücuttan uzaklaşarak kullanıcının mevcut alanı nefesiyle doldurmasını teşvik eder. Korse ile hemen hemen her egzersizi yapabilirsiniz ve böylece omurganın yanındaki kasları düzelterek güçlendirmelisiniz! Fizyoterapi sırasında korseyi çıkarıyoruz ama ona doğru nefes almayı öğretmek fizyoterapistin görevidir. Genel olarak korse kullanımı, omurganın uygun stabiliteye ulaştığı büyüme evresinin sonuna kadar sürer ve sonrasında yavaş yavaş kesilir.
Tıbbi jimnastik
Fizyoterapi, hareketin ürettiği mekanik enerjiyi iyileştirme amacıyla kullanan bir fizyoterapi dalıdır . Çoğu durumda fizyoterapinin yerini başka seçenekleri alamaz .
Fizyoterapi kişiler tarafından yapılan aktif egzersizlerden (kuvvetlendirme, germe, derin kas güçlendirme ve duruş iyileştirme egzersizleri) oluşabilir .
Kişilerin pasif olması ve fizyoterapistin şikayet bölgesinde farklı duruşlar kullanması da mümkündür . Bu kas gevşemesi, esneme veya hareket etme olabilir.
Fizyoterapist ve kişiler birlikte çalıştığında fizyoterapi egzersizleri aktif olarak yürütülebilir . Bu gibi durumlarda skolyozlu kişinin küçük hareketler yapması, kasları esnetip hareket ettirmesi veya nefes alıp vermesi gerekir.
Yaşı ne olursa olsun herkes egzersiz yapabilir, bu nedenle çocuklukta keşfedilen skolyozda bile bir uzmana başvurmaya değer. Skolyoz düzenletmeler sırasında aletli ve aletsiz egzersizler yapabilirler, örneğin omurga problemlerinde büyük top üzerinde yapılan güçlendirme ve düzeltici görevler yaygındır.
İyi bir fizyoterapist aynı zamanda size çeşitli yaşam tarzı tavsiyeleri de verecektir. Bunları günlük olarak kullanarak omurganızı koruyabilir, duruşunuzu düzeltebilir, daha ciddi semptomların gelişmesini önleyebilir ve durumunuzun iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Schroth terapisi
Fizyoterapistlerin kullandığı yöntem, adını yaratıcısı Alman egzersiz terapisti Katharina Schroth’tan almıştır. Katharina Schroth’un kendi üzerinde denediği ve daha sonra daha da geliştirdiği karmaşık üç boyutlu bir yöntemim şeklidir ve günümüzde skolyozun en etkili yöntemlerinden biridir .
Schroth terapisinin özü, anormal eğrilikleri düzeltmek ve kas güçlendirme ve germe görevlerini gerçekleştirmek için omurganın maksimum uzayabilirliğinden yararlanmaktır. Bu, görevleri yerine getirirken de kullanılması gereken özel bir nefes alma tekniğini, yani 3 boyutlu nefes almayı içerir.
Terapi, nefes terapisi, beden farkındalığının geliştirilmesi, kendini düzeltmenin teşvik edilmesi, öz kontrol ve duruş kontrolünün öğretilmesi, korse kullanmayı öğrenme gibi çeşitli unsurlardan oluşur ve ebeveynlerin eğitimi de terapinin bir parçasıdır. Schroth terapisi 4-5 yaşlarından itibaren kullanılabilen bir yöntem olduğu gibi, yetişkinlik döneminde de omurga sorunlarının ve skolyozdan kaynaklanan şikayetlerin başarılı bertarafı için oldukça etkili olabilecek bir yöntemdir.
Manuel terapi
Manuel terapi özellikle omurları ve küçük eklemleri harekete geçirerek omurga problemlerini hedef alır . İki omur arasında hareket daralması meydana gelebilir, bu da söz konusu bölgenin bazı nedenlerden dolayı daha az hareket etmesi anlamına gelir. Manuel terapide buna eklem bloğu denir ve manuel yöntemle sadece birkaç seansla çözülebilir.
Semptomları tartıştıktan sonra uzman, omurgayı ve omurlar arasındaki hareketi incelemek için özel aletler kullanır. Bunu gövdeyi öne, arkaya ve yanlara doğru bükerken ve döndürürken de yapar. Ayrıca engellenen (hareket etmeyen) ve aşırı hareket eden alanları da bulabilirsiniz .
Manuel terapinin avantajı ağrısız olmasıdır.
Profesyonel bir manuel terapist her zaman kas güçlendirme veya germe egzersizleri olabilen ve her durumda hızlı ve kalıcı bir rahatlamayı elde edecek ödevler verir.
- Fizyoterapistin öğrettiği egzersizleri her gün evdeyapın .
- Korseyi fizyoterapistin belirttiği şekle göre kullanın.
- Skolyozun derecesine göre fizyoterapistin önerileri doğrultusunda spor aktiviteleri gerçekleştirin.
- Asimetrik yükleme içeren sporlardan (örneğin eskrim, tenis) kaçının .
- Yüzme, yoga, bazı dans türleriskolyoz durumunda uygun bir seçim olabilir.
- Omurganın eğriliğini kötüleştirenhareketlerden kaçının.
- Yukarıya doğru çok fazla esneme gerektirenbir hareket şekli yapın .
- Oturma pozisyonunda çalışıyorsanız veya okulda ders çalışıyorsanız, uygun şekilde tasarlanmış bir çalışma ortamına(doğru koltuk, sıra, monitör) dikkat edin.
-
Fizyoterapi, vücudun kendi kendini iyileştirme süreçlerini uyarmak için en temel yeteneklerimizden biri olan hareketi kullandığından, skolyoz düzeltmede en etkili yöntemlerinden biridir. Fizyoterapistler, omurga sağlığının birçok açıdan iyileştirilmesini destekleyen karmaşık ve kişiselleştirilmiş bir prosedürü kullanır.
Fizyoterapi egzersizleri iki gruba ayrılabilir: aktif görevler ve pasif
Bunlar aşağıdaki teknikler olabilir:
- kas gevşemesi
- germe
- Aktar
- omurların yerinden çıkması
Bu egzersizler ağrıyı hafifletmeye ve hareket kısıtlılığının çözümüne katkıda bulunmaya yarar. Fizyoterapist eğer yeterliyse diğer pasif tekniklerini de uygulayabilir. Bir örnek manuel terapidir.
Manuel terapist, etkilenen omurga bölgesini, el yapımı, özel hareketlerle uygulama yapar. Terapist neredeyse her zaman nefes alma teknikleriyle birlikte özel vuruşlar uygulayarak kaslarınızı biraz germenizi ve ardından rahatlamanızı ister. Uygulamanın sonuçlarını korumak için size her zaman evde yapılması gereken bir dizi kas güçlendirme veya germe egzersizi gibi görevler verilir. Diğer şeylerin yanı sıra omurlar arasındaki hareket kısıtlaması ve omurlar arasındaki blokların gevşemesi bu yöntemle etkili bir şekilde rahatlatıla bilinir.
Terapistin ve kişilerin ortak çalışması olan egzersizlerin aktif bir parçasıdır. Daha sonra uzman size skolyozunuzu düzeltecek görevleri belirler. Omurganın yanındaki kaslar ve derin kaslar güçlendirilerek omurların doğru pozisyona getirilmesi sağlanarak, halihazırda oluşmuş olan kötü eğriliğin daha da artmasının önüne geçilebilir. Artan kas gücü, duruşun etkili bir şekilde düzeltilmesine katkıda bulunur, çünkü iyi yapılandırılmış kaslar omurgayı kendi başına düzgün bir şekilde tutabilir.
Fizyo Z Sağlıklı yaşam merkezindeki Eğitimli Fizyoterapistlerimiz, skolyozu düzeltmek için Schroth terapisini de kullanabilir. Schroth terapisi sırasında fizyoterapist omurganın aktif olarak gerilmesine odaklanır, böylece omurlar birbirinden daha kolay uzaklaşır. Bunu, omurganın eğriliklerinin düzleştirildiği düzeltme pozisyonunun ayarlanması takip eder . Gövde kaslarının asimetrik çalışması sayesinde omurlar doğru yöne çekilerek omurga düzleştirilir ve daha sonra özel kas germelerle bu pozisyon sabitlenir. Üç boyutlu nefes alma tekniği, gövdenin bükülmüş durumundan normal konumuna getirilmesine yardımcı olur.
Yöntemin ilk adımı duruşun doğru ayarlanmasıdır çünkü bu her şeyin temelini oluşturur. Bunu başın üst kısmıyla esneme ve son olarak nefes alma tekniği takip eder. Düzeltilmiş vücut pozisyonuna ulaşıldığında kas güçlendirme ve stabilizasyon görevleri başlayabilir. Bu, oturarak, ayakta durarak, yan ve yüz üstü yatarak tekrarlanır . Terapi için bant, çubuk veya top gibi özel aletler de kullanabilirler.